2013. március 5., kedd

Frekvenciamérő

Kezdek az MSP430 alapú frekvenciamérőm végére jutni.
Alapvetően kész van:
- Kapcsolási rajz
- Szoftver
- Panelterv
- Deszkamodel:
Akár így is legyárthatnám a panelt, de néhány dolgon még gondolkozom. Azt vettem a fejembe, hogy cikk/termék lesz belőle. Ebből adódóan néhány dolgon még töröm a fejem.
Eladható akkor lehet, ha olcsó (sajnos a kínaiak visznek mindent, és én maximum az e-bay-en/vaterán tudok valamit eladni). Azt akarom elérni, hogy a panel és segédanyagok (doboz, csavar, távtartó, stb.) nélkül 1000Ft-ból kijöjjön az alkatrészköltség.
A következők vannak a fejemben (leginkább magamnak írom, hogy tudjam mit kell kipróbálni):
- Megoldani a kalibrálhatóságot. A kvarcoszcilátort alapvetően egy néhány pF-es trimmerkondival lehet beállítani. Ezzel csak az a gond, hogy ilyet lassan nem lehet kapni és ami van az meg nem olcsó. Ezért arra gondoltam, hogy kiváltom egy ellenállás/zener/helitrim/varicap kombóval, ami esélyesen olcsóbb, valamint későbbi fejlesztéseknél jól jöhet, hogy van egy VCXO (Voltage Controlled Xtal Oscillator) rajzom, amit már kipróbáltam. (az egész kalibráció itt csak játék, a cucchoz alapvetően nem feltétlenül szükséges)
- Kicserélni a mikrokontrollert. Jelenleg egy MSP430G2553-al megy a szerkezet. Ez masszív túllövés, ugyanis se a két USCI-re, se a második Timer-re, se az ADC-re nincs szükség, valamint a kód is valami terjedelmes 600Byte (lehet, hogy a végén még 0,5K-ba is bele tudom préselni). Két jelöltem van: 1. MSP430G2202 - ez tud mindent ami kell és van benne 2K flash ami bőven elég, 2. MSP430G2101 ami 14 lábú tokban van butább és valami fura oknál fogva drágább mint az előző. Valószínű, hogy maradok az első megoldásnál, már csak azért is mert, ha kibírja a vezérlő akkor ki tudom dobni a 7 szegmenses LED meghajtót, ugyanis maradt elég szabad láb a közvetlen meghajtáshoz.
- Átrendezni a lábakat. Ha esetleg meghagyom a LED meghajtót akkor, ahhoz, hogy elmenjen a 14 lábú verzióval ez szükséges. (Ez ugye opcionális, ugyanakkor javítja a terv rugalmasságát)
Egyenlőre ennyi, a folytatás (remélem) már egy kész beültetett/bemért panel és egy teljes dokumentáció lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.