2021. szeptember 25., szombat

CNC maró újjászületés 1.

2014-ben vettem egy CNC marót az Aliexpressen. Megtanultam használni. Volt vele egy rakás probléma, amit meg akartam (és el is kezdtem) oldani.

Lecseréltem az alulméretezett tápegységet két kapcsolóüzeműre, terveztem (és rengeteg munkát tettem bele) egy új maró motor vezérlőt. Elkövettem közben rengeteg hibát (leégettem az az egyik új tápegységet, majd később, a javítási kísérlet közben véglegesen kinyírtam). Még egy porleválasztót is terveztem hozzá (az is félkész).

A végén rájöttem, hogy sosem fog megfelelni az igényeimnek. Feladtam. Egyszer összeszedtem hozzá vezérlő alkatrészeket, hogy "csak úgy" működjön, de a végén hagytam az egészet ott kallódni a műhelyben.

Az alapvető problémák, amik miatt végül is feladtam:

 • Rájöttem, hogy a 3040-es méret kicsi nekem. Sokkal inkább kellene egy 6040 vagy méginkább egy 6090
 • A 300W-os (később 400W-osra cserélt) maró motor túl kicsi nekem. A felhasznált szénkefés DC motornak alacsony a nyomatéka alacsony fordulaton. Alumínium maráshoz alacsony fordulaton nagy nyomaték lenne az ideális. Nem tudok nagyobb motort (vagy akár egy kisteljesítményű BLDC motort) belerakni az 52mm-es tartóba. Ahhoz, hogy nagyobb motor kerüljön bele, a komplett Z tengelyt cserélni kéne miután az egészet (motor kengyel, lineáris csapágytartó, golyós orsó tartó) egyetlen darab aluból marták ki.

Végül arra jutottam, hogy az átalakítás túl sokba kerülne, és a végén a méret így is túl kicsi maradna.

Itt tartok most. Öt éve hozzá sem nyúltam.

Folyamatosan piszkálom a fiam, hogy csináljunk valami közös projektet, és ne csak a gépén játszon a szabadidejében. Néhány hete, előjött valami ötlettel. Arra jutottunk, hogy a megvalósításhoz kellene a működő CNC maró (próbáltam meggyőzni, hogy 3D nyomtassuk, de nem volt rá vevő).

Úgy éreztem, hogy ez egy jó alkalom, hogy újáépítsem a CNC marót, és ez engem is talán újra sínre tesz.

A terv:

Építek egy új vezérlődobozt a CNC maróhoz és összerakom a teljes munkafolyamatot a tervezéstől a marásig. Alapvetően azokból az alkatrészekből akarok építkezni, amik már most is megvannak. A cél, hogy a végén (a fiam projektjének befejezése után) eladjam a CNC3040-et és tudjak egy nagyobbat építeni.

A vezérlődoboz:

Egy régi PC midi torony. Ilyesmi mindig kallódik nálam, miután a 30 éve informatikából élek. :-)

 • Egy mini-ITX alaplap: Gigabyte GA-E6010N - ezt most újonnan vettem, ehhez a projekthez
 • 8GB DDR-3 RAM - volt otthon
 • 60GB SSD - volt otthon
 • 600W 48V tápegység a maró motorhoz - az előző CNC próbálkozásból maradt
 • 100W 24V tápegység a léptetőmotorokhoz - az előző CNC próbálkozásból maradt
 • 350W Chieftec PC tápegység az alaplaphoz és a GRBL vezérlőhöz - már megvolt
 • Szilárdtest relé - volt otthon
 • GRBL vezérlő kártya - évekkel ezelőtt megvettem a CNChez
 • TB6600 léptetőmotor vezérlők - évekkel ezelőtt megvettem a CNChez
 • Maró motor fordulatszám szabályozó - évekkel ezelőtt megvettem a CNChez
 • Csatlakozók - a korábbi vezérlőből bontottam

1. Összeraktam a PCt az asztalomon, hogy a vezérlő szoftvert felrakjam rá


Egy Ubuntu Desktop 20.04 LTS került rá. Az ablakkezelőt lecseréltem az LXQt-re, hogy csökkentsem az előforrásigényt. Felraktam a Dockert rá (a munkámból adódóan az utóbbi években Docker függő lettem), és egy CNC.js konténert rá. Némi javítgatás még szükséges, de ez már csak akkor lesz lehetséges, ha a GRBL vezérlő a helyére kerül.

Az első feladat teljesítve a CNC.js elindult.


2. Rakjuk össze a vezérlődobozt

Kifúrtam pár popszegecset a PC doboz hátából. Kivettem a PC kártya tartó/alaplap ATX kitörés teljes acélszerelvényét. Kettévágtam az első kártyahely után (az első kártyahely még a mini-ITX alaplapon is rajta van). Amint megvoltam ezzel, visszaszegecseltem az egészet.

Levágtam pár merevlemez tartó fület a 3,5"-es helyeknél. Ez a 100W-os táp elhelyezéséhez volt szükséges. Szerencsére a találtam pár lyukat a doboz alján aminél fel tudtam fogatni a tápot csavarozás nélkül.

Vágtam két L alu profilt a 600W-os táphoz, hogy be tudjam rakni az 5,25"-ös helyre. Némi fúrás, menetvágás, csiszolás után, a helyére is került.

Csináltam egy papa tápcsatiból (a régi ata cuccokhoz valóból, ami volt otthon szereletlen) egy kábelt a szilárdtest reléhez, és beszereltem a relét a helyére (a doboz felső ventilátor lyukjai pont jók voltak).

Az az elképzelésem, hogy a relé majd elindítja a két plusz tápot, ha megnyomom az előlapi tápkapcsolót.


Módosítottam a PC tápot kicsit.

 • Kicseréltem a hátlapi főkapcsolót nagyobbra, hogy kibírja a plusz két tápegység áramát
 • Kivezettem egy sorkapocsra a hálózati feszültséget - Nem akarok még plusz hálózati aljzatot látni a doboz hátán.
 • Kicseréltem a zajos (haldokló) ventilátort

Összeraktam a fentieket, valamint az alaplap, az SSD meghajtó is a helyére került.


Tudom, hogy ez most még nem látszik többnek, mint egy szokásos PC (semmi érdekes sincs benne, építettünk ilyet többszázszor), de a folytatás következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.