2021. március 9., kedd

EPROM égetés 21/25V 1.

Az előző Fake in China bejegyzésem után, folytattam a munkát a 2716-os EPROM-ok írásával kapcsolatban. Rendeltem egy második adag EPROM-ot más forrásból. Ez a széria bíztatóbbnak tűnik:


Azonos chip méret, két különböző dátum kód. Erről is azt gondolom, hogy kínai másolat, de talán működik.
Van még egy probléma, ami nem egészen jött át a múltkor.
A TL866II programozó, amit használok, nem támogatja a a 21V-os programozó feszültséget ami a tokra van nyomtatva. Ráadásul az ST dokumentációja szerint, ennek 25V-nak kéne lennie. A programozó csak 18V-ot tud. Ez nem lenne elég, még akkor sem, ha az ICk eredetiek lennének.
Ez remek, csak nem tetszik.
Ez nekem egy olyan vérbeli hack megoldás. Egy megfelelő adaptert szeretnék. Azt szeretném, ha a pin detect funkció változatlanul működne. Egy dugasztápot szeretnék használni és nem labortápot. Szeretném, ha a 21V/25V programozó feszültség kapcsolható lenne. Szeretném továbbá a TL866II-t megvédeni az esetlegesen hibás EPROM-októl.
Egy fórumon megkérdeztem, hogyan működik a pin detect funkció. Más részről, volt egy ködös elképzelés a fejemben:
Mi van, ha: az eredeti programozó lábat egy diódán keresztül hozzákötöm a programozandó chip-hez miközben a programozó oldalt egy nagyértékű ellenállással földre húzom. Ezt kiegészítve fogok egy n csatornás mosfet-et, egy zenerrel detektálva, ha a feszültség nagyobb mint - mondjuk - 12V. Ezzel az n csatornás mosfettel földre húzom egy p csatornás mosfet gatejét, ami a külső programozó feszültségre  és a programozandó chip Vpp-jére van kötve.
A fórumon, amellett, hogy mi a francért kellenek nekem ezek az IC-k, meg miért nem építek egy teljes programozót nulláról, jött két értelmes válasz is:
A TL866II kapcsolási rajza:
Egy megoldás, egy német oldalról:
Ez a második, azt a kapcsolást tartalmazza, ami a fejemben volt azzal a változtatással, hogy bipoláris tranzisztorokat használ a mosfetek helyett.
Molnár Károly, Sümegi István - Köszi a linkeket.
Szóval, a project itt kezdődik. A valódi programozás ez esetben várhat.
Az említett áramkörön túl tervezek hozzáadni egy boost konvertert, kapcsolható kimenettel (21V/25V - 12V bemenetről), valamint egy zener-t és egy ellenállást minden lábhoz, a programozó védelmében.
Itt látható, hogyan indulnak el a későbbi félbehagyott projectjeim. :-D
A terv itt lesz elérhető, ha kész vagyok vele:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.