2021. december 22., szerda

Műszervezérlés - irányok

 

A dolgok változnak.

Amikor újrakezdtem a műszervezérlő projectemet, világos volt az irány előttem. Majd rájöttem pár dologra, ami arra késztetett, hogy újragondoljam a projectet, és hogy az egészet én hogyan látom.

Először is, ezt találtam: https://github.com/xyphro/UsbGpib

Ez pontosan az amire szükségem van. 90%-ban biztos vagyok, hogy a firmware amit fejlesztettem a saját panelemhez szükségtelen (meglepetések persze érhetnek, amikor ezt a saját panelemre a és a szoftverkörnyezetemhez próbálom adaptálni, de ennek kicsi az esélye).

A vezérlő szoftverembe bekerült egy plusz réteg a VISA fölé (alapvetően a soros-GPIB megoldásom miatt). Gondolkodtam rajta, hogy ez esetleg most kidobható lenne, de rájöttem, hogy vannak eszközök amik HID-t, vagy saját protokolt használnak, amiket nem tudok a VISA esernyő alá begyömöszölni.

Van egy nagy dilemmám a további fejlesztéssel kapcsolatban. A desktop műszervezérlő alkalmazásra gondolok itt.

A helyzet:

Ma a szoftver fejlesztés világában minden a mobilról a webről és a felhőről szól. Teljesen tiszta, hogy a világ ebbe az irányba halad. Még én is DevOps szakiként, felhő alapú web projecteken dolgozom, már jó pár éve.

De...

Mindig az a zavaró "de".

De a műszervezérlés világa, egy kicsit különbözik. Amit látok, érzek a műszer vezérlő és megjelenítő szoftverekről, hogy elsősorban nem web technológiák köré épültek. Ezek, változatlanul desktop alkalmazások. Én ezt nem akarom megváltoztatni. Kényelmesebb ezeket így használni, egyszerűbb közvetlenül kommunikálni a hardverrel, stb.

A saját szoftverem C#-ban kezdtem el fejleszteni .NET Framework-ön Visual Studioban, WinForms-al. Ez az a platform, amiben a legtöbb saját tapasztalatom van. Ha megtartom a lusta hozzáállásom, csak egyszerűen folytatom ezt és elfelejtem a dilemmám. Alapvetően magamnak fejlesztek, így nem igazán kell törődnöm ezzel.

De valami állandóan viszket a fejemben. A fenti technológia kezd túlhaladott lenni. A saját projectjeimet (a feladat megoldása mellett) tanulásra is használom. Szóval a kérdés: Milyen irányba menjek?

A másik dolog ami izgat ebben, a Linux. Kéne egy több platformon futó eszközt írnom? Saját magamnak, nem feltétlenül. Ha más is akarja használni ezt, akkor ez szükségessé válhat.

A lehetőségek, amiket látok:

 • Tartsam ezt meg, folytassam a fejlesztést és csak felejtsem el a dilemmám?
 • Költöztessem át a .NET 6, WPF, MVVM megoldásra, hogy újabb platformom legyen? Ez még mindige nem jelent Linux platformot, csak remélhetem, hogy valaki csinál egy használható verziót a MAUI-ból Linuxra.
 • Költözzek át .NET 6-ra és használjak valami harmadik gyártó UI-t (Avalonia, UNO Platform, QT, vagy más)?
 • Felejtsem el az egész C# és .NET vonalat és használjak mást?
  • A Python-hoz van a PyVISA műszervezérló könyvtár. Nem igazán szeretem a Python-t és még mindig kell találnom valami UI-t.
  • A Java-hoz vannak desktop framework-ök, de mi lesz a műszerekkel?
  • A Node.js-hez ott az Electron, de a VISA-t támogató könyvtárak minősége, eléggé kérdőjeles.
  • Bármi más ami nem jutott eszembe?

Próbáltam összegyűjteni (legalább részben) a követelményeket:

 • Natív desktop alkalmazás
 • Hardver kommunikáció (Soros, USB-HID, IVI réteg, mint a Keysight IO Library Suite, USB-TMC, stb.)
 • Grafikai elemek - Dialógus ablakok, Data grid, szöveg mezők/vezérlők, és ami a legfontosabb, diagrammok.
 • Valami plug-in architektúra (plugin kell a műszerekhez, kommunikációs platformokhoz, stb. - az egésznek bővíthetőnek kell maradnia)
 • Hálózat kezelés
 • Fájl rendszer kezelés
Biztos van még más is. Egyenlőre ezeket látom.

Szóval, ha vannak gondolataid erről, kérlek oszd meg velem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.