2019. július 14., vasárnap

GP-IB 3.

Több mint két hónap telt el mióta írtam a GP-IB adapter projectemről.
Ebben a két hónapban sok minden történt:
Hardver:
Átterveztem a penelt egy picit (v1.1). Az új verzió egy picit trükkös. Eredetileg anya típusú csatlakozót használtam, ami nem ideális, miután nem lehet közvetlenül a műszerekre csatlakoztatni, csak kábellel. Az ok: elsőre csak ilyet találtam emberi áron. Később tovább keresgéltem, és mostmár van apa típusú csatlakozóm. Nem akartam túl nagy energiát belerakni az újratervezésbe, így csak egy opciót adtam hozzá, hogy az USB csatlakozó átfordítható legyen a panel másik oldalára.
Így, ha a panelt anya GP-IB csatlakozóval ültetjük be, mindkét csatlakozó az alkatrész oldalra megy, ha pedig apa csatlakozóval akkor mindkét csatlakozó a forrasztási oldalra megy.
A panelt még nem rendeltem megy, mert más projectemmel akarom kombinálni.
Git:
Átszerveztem a project repoját. Van hozzá publikus és privát repóm. A publikus a project megosztását szolgálja, a privát a munkát rajta. Jelenleg a publikus repóban csak a hardver tervek vannak (több dolog jön még). A tervek keresztűl mentek a szép, új KiCAD csomagolómon. Ez legalább a kapcsolási rajzot olvashatóvá teszi bárkinek. Cím: https://gitlab.com/suf/suf-electronics-gpib
Szoftver:
A szoftver téma kicsit zavaros lett.
Vannak bajaim az eredeti forráskóddal:
1. Az eredeti licensz "inkompatibilissé" teszi a szoftvert a saját hardveremmel
2. Minél többet olvasom a forráskódot, annál kevésbé szeretem. Az egyetlen .ino fájl használata egy növekvő projecthez, olvashatatlanná, karbantarthatatlanná teszi a projectet számomra.
3. Sok minden hiányzik a megvalósításból.
Elkezdtem írni egy teljesen új szoftvert a problémáim alapján. Sajnos nem néztem szét eléggé körültekintően szoftverért. A saját megvalósításom több mint 50%-ban kész volt (nagyjából már működik) amikor Szigeti Szabolcs e bejegyzésem https://www.facebook.com/groups/muszerek/permalink/2481846092072731/ megjegyzéseiben rámutatott, hogy egy másik megvalósítás is létezik: https://github.com/Twilight-Logic/AR488
Még nem teszteltem, de úgy néz ki, hogy megoldja a problémáim jó részét:
- A szerző (szerencsés egybeesés) ugyanazokat lábakat választotta az eredeti megvalósításból hiányzó jelekhez (REN, SRQ) mint én. Ez azt jelenti, hogy a szoftvernek módosítás nélkül működnie kell az én hardveremen.
- Benne van a legtöbb hiányzó funkció.
Ettől függetlenül a kód struktúrával kapcsolatos fenntartásaim megmaradtak (ez mostmár több mint 3000 sor egyetlen fájlban)
Tesztelni még nem volt időm, de ha megfelel arra a célra, amire használni akarom, lehet, hogy kidobom a saját kódomat (vagy legalábbis elhalasztom a folytatást). Esteleg kicsit gatyába rázom a jelenlegi állapotot és ebben az állapotban publikálom.
Következik:
- Kipróbálni amim most megvan.
- Megrendelni és megépíteni a javított tervet.
- Dönteni a project további sorsáról.

2 megjegyzés:

  1. Nekem is van pár GPIB-s cuccom, meg PXI is. Kíváncsian várom a fejleményeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, most jönnek majd a fejlemények, egy-két napon belül. :-)

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.