2014. szeptember 13., szombat

POM #1 - Breadboard feszültséginverter 1.

ENGLISH VERSION

Sokat gondolkoztam, hogy mivel merjem elindítani ezt a szériát úgy, hogy a hónap végéig biztosan be is fejezzem a tervezést. A jelenleg a látókörömben lévő projectek közül, biztosan ez a legegyszerűbb darab.
A szerkezet feladata, hogy a breadboard-ra érkező, tipikusan egy db +5V-os betápból csináljon egy -5V-os néhány mA-ig terhelhető tápot.
Mire jó ez? rendszeresen előfordul, hogy a digitális dolgaim mellé kerülnek analog, tipikusan műveleti erősítő alapú áramkörök. Ráadásul nem minden esetben elégséges az egyszem pozitív táplálás (DC-csatolt bemenőjel analog bemenőjel kezelése).
Az áramkör az ICL7660-as (LTC1044, LTC1046) köré épül és összesen 2db külső elemet - két 10uF-os kondenzátort -  tartalmaz.
A tervek el is készültek. Ki is próbáltam a szerkezetet.
Kapcsolási rajz:
Összerakva (Breadboard):


A kép némi magyarázatot igényel. Ez az USB-ről bejövő ~5VDC és az ICL7660 kimenete között mért feszültség. Jó lett vona több értéket is megmutatni egyszerre, de sajnos ebben a pillanatban nem vagyok túl jól eleresztve multiméterrel.

NYÁK terv:


És a költségstruktúra:


A teljes anyagköltség 2€-ra jött ki, ez nem tűnik vészesnek. Ez alkalommal, a bővítendő a lehetőségeket ki akarom próbálni a Dirt Cheap PCB-t mint gyártót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.