2017. október 29., vasárnap

Nyák gyártásKi ne szeretné, ha a saját házi barkács elektronikái úgy néznének ki mint a gyáriak?
Ez ugyanakkor nem egy egyszerű dolog. Otthon előállítani egy kétoldalas furatgalvanizált, forrasztásgátló lakkal bevont, feliratozott panelt közel lehetetlen, de ha nem is lehetetlen, minimum idő és költségigényes.
Ezért az otthoni nyákgyártásnál kompromiszumokat kell hoznunk. Magam részéről ez nálam, az egyoldalas, kémiai ónozott panelben szokott kimerülni.
Hosszú ideje, bizonyos cuccaim paneljét professzionális gyártókkal szoktam előállíttatni. Ennek előfeltétele, hogy ne a nyákra közvetlenül felvitt rajzolatból (mondjuk maratásálló filc) induljunk ki, hanem valamilyen EDA-ban tervezettből.
Az első ilyen gyártatott cuccaim Magyarországon készültek. Az ár horror, ezt a költségszint semmiképp sem támasztható alá egy hobbi projectnél.
Túllépve ezen elkezdtem Kínai gyártóktól rendelni (ezek nálam a SeeedStudio és a DirtyPCBs voltak, de létezik még egy jópár). A minőség (legalábbis hobbi célra) kifogástalan. A költség kezdetben $5 10db 50x50mm-es panelra + posta (akkoriban még olyan $3-4 volt a postaköltség).
Később az $5 maradt, de a méret növekedett először 70x70mm-re, majd 100x100mm-re. Ezzel együtt sajnos a postaköltség is megnőtt. most kb. $10.
Ezzel a megoldással a magas postaköltségen túl az a bajom, hogy a tipikus előállítási idő 5-7 nap ehhez jön a posta 3-4 hete.
Hobbi projectekről lévén szó, nem rohanok, de azért a majd másfél hónap kicsit így is sok.
Azért, hogy javítani tudjam a helyzetem, az otthoni vasalós, kémiai maratós megoldást le akartam cserélni egy CNC marással működő dologra. Ehhez el is kezdtem megépíteni egy Cyclone PCB Factory-t (ez egyenlőre befulladt, mert képtelen vagyok az egyik tengely katasztrofális ütését korrigálni).
Két napja, beleakadtam egy újabb PCB gyártó ajánlatába:
$5 10db 100x100mm-es kétoldalas, furatgalvanizált, lakkozott, feliratozott panel - Ez a megszokott
Az $5-ba semmilyen változtatás sem fér bele (olyan mint a maszk színe, vagy a panel vastagsága) - Ez rosszabb mint a korábban használt gyártók, de együtt lehet élni vele
48 óra előállítási idő - Ez messze gyorsabb mint a korábbiak
DHL Express szállítás $0-ért - Ezeknek elment az esze. Hogy csinálják, fogalmam sincs.
$0.49 kezelési költség a PayPal-hoz - Eddig ilyen nem volt, de $5.49 összköltésg, még mindíg egy vicc
Összességében ez bőven a legjobb ajánlat ma a piacon.
Ha ez működni fog, azt hiszem a házi nyákgyártás minden formája felejtős (kivéve, ha valami azonnal kell)
Na szóval. Ha itt és most hallasz erről először. Akkor kérlek használd ezt a link-et:


Neked is jó, nekem is jó, mert te is, én is kapunk még valami kupont hozzá.
Arról, hogy ez a cucc mennyire működik, még nem tudok beszámolni. Most küldtem el az első rendeléseimet. Az azért bíztató, hogy a Szombaton feladott rendelés egy-két órán belül átkerült "gyártás alatt" státuszba.

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Azóta leginkább a JlcPCB-t használom, néha az AllPCB-t. Az akició elmúlt az utóbbinál, és az árba integrált szállítási költség miatt szórakozni kell a vámmal.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.