2014. július 21., hétfő

CNC Átalakítás 6. - Kibelezve

A hétvégén kiszedtem minden felesleges dolgot a vezérlő dobozából.
Ilyen volt:


Ilyen lett:



Ami kijött:


Igen, jól látod. A teljes vezérlőelektronikát kidobtam. Ez ha fejem tetejére állok sem lenne képes zárthurkú szabályozást csinálni.
Első lépcsőként maximális fordulatszámmal fog menni a dolog.
Ez el is készült:
Az utolsó hiányzó alkatrész:



Minden összeszerelve:







A második lépés az lesz, hogy a vezérlő panel egyik relé kimenetéről meghajtok egy MOSFET-et és azzal kapcsolgatom a motort. Itt legszívesebben egy szilárdtest relét használnék, de a 3D nyomtató kapcsán elég rossz tapasztalataim vannak az egyenáramú szilárdtest relével (működési elvéből adódóan, csak bipoláris tranzisztorral lehet értelmesen megvalósítani, annak pedig nagy a feszültségesése egy ilyen nagyáramú meghajtáshoz). Ez még sajnos mindíg csak a be és kikapcsolást oldja meg a LinuxCNC-ből, a fordulatszámszabályozást nem.
A harmadik lépés egy zárthurkú szabályozó lesz. Ahhoz, hogy ezt meg lehessen valósítani a motronak először is kell kapnia egy fordulatszám mérésre alkalmas eszközt. Ezt a műanyag rotor cseréjével és egy optocsatolóval akarom megvalósítani. A szabályozó maga egy mikrokontroller alapú PID vezérlő lesz, fordulatszámkijelzéssel együtt. A fordulatszám beállítása a LinuxCNC-ből történik. A LinuxCNC rendelkezik egy alacsonyfrekvenciás (10Hz) PWM kimeneti lehetőséggel. Ennek a PWM-nek az impulzusszélességét fogom mérni és ehhez állítani a motor szabályozóját, viszonylag nagy lépésekben (100 - 500 rpm, még nem dőlt el). A nagy lépések azért kellenek, hogy a mérés pontossága ne generáljon egy instabil szabályozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.