2013. július 26., péntek

Dupla Multiplex

English

A fejemben van egy rakás új elektronikai project. Ezek többsége tartalmaz valamilyen - elsősorban LEDes - kijelzőt. Már a frekvenciamérőnél is fejtörést okozott a kijelző meghajtása. Ha minimális külső alkatrésszel akarom megoldani akkor egy multiplexelt 8 digites 7 szegmenses kiejlzőhöz kell 16 I/O láb, ami problémás a kislábszámú mikrovezérlőknél. Ezen túl igényel külső alkatrészt is mert a digitek meghajtásához szükséges áramot egy mikrovezérlő tipikusan nem tudja leadni. Ennek és a megfelelő számú I/O hiányának lett a következménye, hogy egy plusz IC (74HC238), valamint 8 trnazisztor és 16 ellenállás szükséges a kijelzőhöz mint külső elem (a tranzisztorokat le lehetne cserélni darlington array-re, de csak addig amíg közös katódos kijelzőnk van, mert PNP-ben, vagy közös kollektoros NPN-ben ilyesmi nem szerezhető be).
Amint az egyik új projektemhez keresgéltem ötleteket a neten, véletlenül ráakadtam egy EDN cikkre. Ez a cikk a "double multiplexing"-ről szól. A dolog lényeg, hogy egy időpillanatban a teljes LED mátrixból csak egyetlen ledet hajtunk meg. Ezzel csökkentjük az áramkör áramfelvételét, a szükséges külső alkatrészek számát, valamint a szükséges I/O lábakat. A fenti példából kiindulva a marad 9 db ellenállás és 9 db I/O alkalmazásával megoldható a kijelző meghajtása. A kérdés, továbbiakban az, hogy milyen lesz a fényerő, valamint, hogy tudunk-e elég gyors kódot írni a villogásmentes kijelzéshez.
Meglátjuk.
Mindenképp ki akarom próbálni a dolgot, így terveztem egy teszt panelt a dologhoz (ilyen mennyiségű madzagot gyűlölök bedugdosni a breadboardba).


Hétvégén, ha sikerül össze is rakom és jöhet a tesztkód írás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.