2013. szeptember 12., csütörtök

Feszültségreferencia 1.

Jó ideje akarok építeni egy egyszerű, de nagyon pontos feszültség referenciát. Mintaként hónapokkal ezelőtt rendeltem is egy 0,02% pontosságú referencia tokot a Maximtól. Amit már akkor is tudtam, a zaj miatt szóba sem jöhet a hálózati táplálás. Egy db 9 voltos elemrõl fog menni a cucc.
Kicsit később láttam megvalósított példányt is. Ezzel a verzióval csak annyi bajom van, hogy a MAX6350-nek 8V táp kell. A 9V-os elem mellett pedig honnan fogom tudni, hogy ez meg van-e még.
Ezt a problémát kezelendő terveztem egy pici áramkört. Még a rajz nincs kész ezért leírom a működését. Fogunk egy 2,2K-s ellenállást és egy 4,7V-os Zener diódát és rákötjük a tápra. kb. 1,5mA fogyasztás mellett kapunk 4,7V-ot. Fogunk egy 330K-s és egy 470K-s ellenállást. Ezeket sorbakötve rákötjük a tápra úgy, hogy a 470k legyen a föld felé. Ez esetben amikor a tápunk 8V a két ellenállás közös pontján 4,7V lesz a földhöz képest. Tehát a Zener-en mindíg 4,7V van, az ellenállásokon pedig 8V alatt kevesebb mint 4,7V 8V fölött pedig több. Ezek után a két pontunkat rákötjük egy visszacsatolatlan műveleti erősítő invertáló és nem invertáló bemenetére (ez így ugye komparátort ad). Végül a komparátorunk kimenetére rákötünk egy-egy piros és zöld ledet egy-egy áramkorlátozó ellenálláson keresztül oly módon, hogy az egyik led a föld, a másik led a táp felé legyen kötve.
Ha a ledeket megfelelően variáljuk akkor ezzel elérjük, hogy a szerkezet bekapcolását követően 8V fölött zölden, alatta pedig pirosan világít. Ezzel kaptunk a referenciánkhoz egy egyszerű "power good" indikátort.
A power good indikátort össze is raktam egy breadboardon. Kipróbáltam, működik.


Ezek után már csak meg kell rajzolni az egészet a referenciával együtt, tervezni kell hozzá nyákot, meg dobozt. Ez utóbbira van egy trükkös ötletem, de arról majd akkor írok, ha megcsináltam.

2 megjegyzés:

  1. A zener diódás dolgokkal légy óvatos, igen zajos a z-dióda főleg ha precíziós cucchoz kell... kerülendő. A 9 voltos elemből, ha nagyon egyszerűen akarsz 8 voltot, csak kapcsolj sorosan 2db sima diódát és lesz 8V-od (legalábbis akörül) ha nem kell pontosan annyi, de gondolom a feszref tápja nem kritikus....

    VálaszTörlés
  2. Hali,

    Akkor lehet, hogy félreérthető voltam. A zener it semmilyen preciziós dolgot sem végez. Összesen a komparátornak ad "referenciát", hogy el lehessen dönteni elég-e még az elem a MAX6350-nek. Ez utóbbit közvetlenül kötöm az elemre, tehát a 0,02%-os 5V előállításához semmi köze. A 8V-ot nem előállítani, hanem detektálni szeretném. Ez ugyanis a MAX6350 minimális tápfesze.

    üdv,
    Zoli

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.