2014. március 4., kedd

Project ötlet - Óra analóg másodpercel

English

Ez csak egy változat az asztali óra témára. Rakjunk egy panel közepére egy négydigites hétszegmenses kijelzőt ami mutatja az időt. Esetleg rakjunk alá egy másikat (kissebbet) ami mutatja a hőmérsékletet. Ok, ez idáig redben is van. Persze jön a szokásos valami uC, és némi LED meghajtó, esetleg pár gomb.
Most jön a csavar. Fogjunk 60db LED-et (ezek az én fejemben téglalap alakú kék ledek) és rakjuk kör alakban a kijelző köré. Másodpercenként mindíg egyel többet kapcsolunk be belőlük, majd ha a kör végére értünk, kikapcsoljuk az egészet és kezdjük előlről.
A szerkezet ezen felül még megfejelhető valamilyen pontos időalappal: DCF-77, SNTP, GPS, elosztott időforrás, vagy valami nem atomóra pontossal, de a klasszikus órakvarcnál jobbal, mint pl egy TXCO-val. Mondjuk valamelyikkel innen:
Az egész egy SOB házba kerül, úgy, hogy a pontos időalap egy, az eredetivel megegyező méretű nyákra kerül az eredeti nyák hátára, az egészet pedig távtartókkal lehet "szendvicsként" összecsavarozni.

2 megjegyzés:

  1. Ez hasonlítani fog a 3 metró órájához (legalábbis az árpádhidi megállónál így néz ki), bár az nem mutatja a hőfokot. Csak azért írok, hogy nehogy úgy járjál mint a Apple a svájci vonattársasággal az óra dizájn miatt. :)
    Üdvözlettel Kárász Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ha valaki az általam esetleg legyártott 10-20 órán jogilag szórakozna (persze ehhez még meg is kéne tervezni először), akkor elküldöm neki a készletet ajándékba. Legyen vele boldog. :-D

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.