2014. március 18., kedd

Project ötlet - Frekvenciamérő kiegészítők

ENGLISH VERSION

A frekimérőt alapvetően modulárisra terveztem.
A fejemben van is néhány kiegészítőre ötlet hozzá:
1. Preciziós időalap
Jelenleg egy kalibrált, de semmilyen formában sem hőkompenzált egyszszerű 4.194MHz-es kvarcoszcillátorról megy a szerkezet. Ennek is fel kellene emelni az órajelét (ezt próbáltam, de a breadboard-on elbuktam vele), valamint kiegészítőként kellene egy OCXO-s időalap. Ehhez szereztem is OCXO-t:



Az OCXO-n túl erre a kiegészítőre kell egy osztó ami 1Hz-et tud produkálni. Az jutott eszembe, hogy nem építek egy soklépcsős osztót alap logikai áramkörökből, hanem fogok egy uC-t (vagy egy MSP430G2230-at, vagy egy NXP LPC810-et) és programból megcsinálom az osztót.
Ennek még az is lehet az előnye az alacsony költség mellett, hogy be tudok rakni az OCXO fémháza alá, ahhoz termikusan csatolva egy digitális hőmérő IC-t (az MSP430G2230 esetén akár magát a uC-t) és egy plusz LED-el tudom jelezni, ha az OCXO megfelelően felfűtött.
2. Előosztó
Jópár hónappal ezelőtt vettem egy Xilinx CPLD fejlesztőpanelt.



Ezt azzal a céllal tettem, hogy megtanuljak a programozható logikákkal bánni (CPLD, FPGA, stb.). A másik célom már akkor is a frekimérő előosztójának szerepe volt.
Ha minden igaz abból a CPLD sorozatal amim nekem van 400MHz határfrekvenciát lehet elérni (lehet, hogy tévedek) és a legkisebb 32 Makrocellás verziója ~300Ft.
3. Bemeneti jelformáló
Folyamatosan érzem a hiányát valami bemeneti fokozatnak. Keresgélek a neten, de még nem találtam megoldást (lehet, hogy csak azért mert a kószáló darabok közül nem építettem meg semmit). Egyenlőre az is képlékeny, hogy mit várok el.
Ami halványan körvonalazódik a fejemben az egy nagysebességű integrált komparátor aminek a védelmen túl van egy rövidrezárható egyenfeszültségleválasztó kondenzátor a bemenetén, és a kapcsolási szintje állítható a teljes tápfeszültségtartományában.
4. Tápegység
Kellene hozzá egy (esetleg közvetlenül hálózati) tápegység. A felsorolt dolgok nem mindegyike (OCXO biztosan, a bemeneti fokozat talán) megy el az alap 3,3V tápról, így kell egy több feszültségkimenettel rendelkező tápegység hozzá.

Arra gondoltam, hogy az összes kiegészítőt külön-külön egy-egy a frekimérő paneljével azonos méretű nyákra helyezem el, így azok modulárisan egymás tetejére rakhatók.

2 megjegyzés:

  1. Ha még aktuális:
    1Hz-es jel előállítása Microchip PIC12F-fel: http://www.leapsecond.com/pic/picdiv.htm

    Időalapként az OCXO leosztott jele helyett/mellett akár egy GPS-modul 1pps jele is megfelelhet.. Ilyet publikált az angol EPE magazin a 2014-es első két számában.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi,
      Igen, aktuális, ugyanakkor biztosan nem fogok ezzel még egy jóideig foglalkozni. Rájöttem, hogy nagyjából azért nem készül el soha semmi, mert egy rakás projectel foglalkozom párhuzamosan. Egy pár hete tudatosan átáltam arra, hogy pontosan az egy aktuális projecten dolgozzak, és ettől csak minimális időre térjek el. Úgy néz ki, ez működik.
      Tehát a frekimérővel kapcsolatos dolgok egy jó időre jegelve. Most egy céges hobby project megy, utána pedig vagy az OpenHAB itthonra, vagy a CNC maróbefejezése.
      Üdv,
      Zoli

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.