2014. január 16., csütörtök

Office 365 - És tényleg nincs CRM Trial (legalábbis nekem)

Ezen már csak röhögni tudok - kínomban.
A helyzet a következő:
A cég ahol ez az egész dolog pörög Észt. Miután a székhely, és a könyvelés Tallinn-ban van, az Office 365-öt is Észtországba regisztráltam (A Tallinni címre kiállított számlára van szükségem).
Észtország nincs rajta a CRM országlistáján.

A jó (Good):
Miért nem iratom át az accountot máshova?  Mert nem lehet.
Ez biztos valami adminisztratív baromság! Nem. Itt védenem kell a Microsoft mundért. Az Amazonos tapasztalataimból kiindulva, az a gyanúm, hogy a lokáció megadása nem adminisztratív, hanem technikai ügy. Ez dönti el, hogy az adataim melyik datacenterbe kerülnek. Könnyen lehet, hogy abban a datacenterben ahol az én accountom van még fizikailag nincs CRM. Az ilyesmit nem egy pillanat felépíteni.

A rossz (Bad):
Ki vagyok akadva a kommunikáción. Ezt miért nem tudta már az első jóember megmondani egy hete amikor beszéltem velük. Miért kellett végignyomni az egész cirkuszt, kifizetni, az így felesleges accountokat. Ha már látom a megoldást ezt azért megpróbálom leverni rajtuk.

A csúf (Ugly):
Ha mindenképp akarom a CRM-et akkor a megoldás az új account gyártása, immár UK lokációval. Mindent végigküzdeni, átmigrálni, lerendezni, kemény meló, ráadásul az ehhez rendelkezésreálló eszközök darabszáma és használhatósága duplanulla.
A legrosszabb az egészben, hogy nekem kell végigszívnom.

11 megjegyzés:

 1. Én nem értem ezt a blogmotort. 2 nappal ezelőtt olyan kommentem is elment amit nem akartam, csak mert véletlenül nyomtam egy entert, most meg a közzététel gombra kattintva egyszerűen eltűnt a hozzászólás. Nincs kedvem beírni mégegyszer...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Legalább megnyugodhatsz nem csak az MS csinál baromságokat, hanem a gugli is. :-)

   Törlés
  2. már 3-adszor fodul elő nálad kb. :( Elég flusztráló ha egy jó hosszan gépelt szöveget újra kell(ene) írni.

   Törlés
 2. Akkor röviden: Egy logikai adatközpont van Európában. A korlátozás jogi/szabályozási probléma miatt van.

  A tenant váltás nem egyszerű az EoP ( Exchange Online Protection ) átállás rossz esetben egy hét is lehet....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor most kérdeznék. Valahogy cserélhetek lokációt a tenant alatt, vagy újat kell csinálnom és áttalicskázni az adataim?

   Törlés
  2. Nem tudsz országot/régiót váltani.

   Az emailre 2 megoldás van az utóbbi elméleti, nem próbáltam soha:

   - .pst-be ki és vissza
   - Exchange Hybrid

   Közvetlenül nem lehet sem staged, sem cutover, sem IMAP migrációt csinálni 2 tenant között

   Esetleg még valami 3rd party termékkel lehetne, de az zsebbe nyúlós...

   Törlés
  3. Nekem Exchange Hybrid-em van, csak kinyírtam az on-premise szervert. Egyenlőre az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha visszarakom az Exchange-t és azon keresztül migrálok, ráadásul csak azokat a postaládákat amikhez lesz CRM.
   Itt:
   http://blogs.technet.com/b/educloud/archive/2013/08/02/multi-forest-and-multi-tenant-scenarios-with-office-365.aspx
   Azt olvastam, hogy köthetek az egy AD-mhoz több tenantet, csak meg kell oldanom, hogy egy objektum csak egy tenant-be legyen szinkronizálva. Ez még tiszta. Az már nem, hogy az AD FS, a Hybrid config object(ek) hogyan fogják ezt kezelni.

   Törlés
 3. Ha van az jó. Migráld vissza a helyi exchange-re a leveleket, várd ki míg az EoP-ben leszedik a domain(eket), közben verd szét a kapcsolatot a kettő között és ezután az új tenant-al hozz létre egy új hibridet.

  Nem látom semmi hozadékát, hogy egyszerre legyen 2 tenant, egy domain úgyis csak 1 tenanton lehet, ráadásul növeli a lehetséges kihívások számát.

  VálaszTörlés
 4. Multi tenanthoz/Multi foresthez egyébként be kell vonni a supportot is. Ráadásul csak premier supportos ügyfeleknek szokták engedni...

  VálaszTörlés
 5. Ráadásul kell hozzá FIM licenc és speckó Office 365 Management Agent

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A multi-tenantot abból a blog bejegyzésből vettem amit korábban írtam. Ott csak Dirsync filteringről volt szó.
   A hozadéka, hogy tudok folyamatosan migrálni és nem kell megint az egész céget a feje tetejére állítanom. (Meg persze tanulni/kihívásnak sem rossz)
   Hátha még alulmúlható a jelenlegi ADFS farmos Amazon Load Balanceres EC2-es, CRM-es (IFD), Office 365-ös katyvasz amit összeraktam. :-D

   Törlés