2013. október 30., szerda

Lemezkarbantartó - Vicc Microsoft módra

Az utóbbi időben több helyen is küzdök a szabad hely hiányával a gépeimen. A Hyper-V-n a sok gép miatt, a saját asztali gépemen a kicsi SSD miatt, az Amazon EC2-ben a költségek miatt. Azt vettem észre, hogy a Microsoft igencsak hanyagul bánik a rendszerköteten felhasznált hellyel. Felesleges logokból, performance log mentésekből, update backupokból, hibás logméret korlátokból lazán össze tud jönni több tíz gigabyte.
Vannak dolgok amiknek a takarítására megvannak a módszereim, mint pl. A SoftwareDistribution mappa. Vannak viszont olyan helyek mint pl. A WinSxS amit nem ilyen egyszerű kipucolni.
Most éppen jókor jött ez a cikk:
Ezen felbátorodva elkezdtem pucolni, de nem csak a klienseimen, hanem a szervereken is. Ez utóbbiból az első ami a kezembe került az az Exchange 2013-as gépem volt ami úgy gyártott közel 70gigás rendszerkötetet, hogy be se lett élesbe állítva. A Disk Cleanup Wizard-dal meg a saját ötleteimmel ki is pucoltam vagy 30 giga cuccot róla.
Ezek után jött a DC. Keresem a gombot, sehol. Megnézem a hivatkozott KB cikket, keresem az eszköz parancssoros elérését (cleanmgr) a gépen, sehol.
Rakjam fel a Desktop Experience-et, hogy ezt az egy szerencsétlen toolt futtatni tudjam? (Az Exchange-nek prerequsite, tehát ott azért találtam meg)
Ez egy vicc, tehát nem lehet szemetet takarítani az "Ink and Handwriting Support" nélkül.
Remek. Gratulálok Microsoft.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.