2019. december 29., vasárnap

Néhány történet - Építek valamit ezekből

Építek valamit. Ahogy szoktam.
Mesélek náhány történetet dolgokról - amit nem szoktam? Vagy mégis? Nem tudom.

1. Alapvetően IT gyerek vagyok. Az életem nagy részében különböző cégeknek dolgoztam, különböző IT munkaköröket láttam el. Ez a történet abba az időbe vezet vissza, amikor IT főnök és rendszergazda voltam a Láng Holdingban.
Ez az internet korszak előtt történt (csak, hogy értsd, az internet sokkal korábban létezett, mint ahogy azt sok fiatalabb, alapvetően nem IT-ban dolgozó ember hiszi). Tehát menjünk vissza 1998-1999-be (a dotnet bumm előttre).
Úgy működtünk, mint egy szokásos holding cég, leginkább pénzügyi/jogi entitásként. Az időszak egyik legnagyobb IT kihívása az volt, hogy az ország törvényeit és a cégnyilvántartást elektronikusan elérhetővé tegyük a munkatársaknak. Ebben az időben ez az információ nem volt elérhető csak úgy egyszerűen az épp induló weben.
Volt egy cég amely ezeket az információkat előfizetéses CDROM-on küldte.
Egy tipikus PC-nek egy CDROM meghajtója volt (mostanában, már egy sem), de többre volt szükségem, központosítva, a szerveren. Tehát vettem egy jó kis SCSI dobozt, négy eszköz hellyel, és négy SCSI CDROM-ot a feladatra.
Ezek az idők elmúltak. Végülis ezt a céget bezártuk, és a doboz a padlásomon landolt (együtt sok egyéb régi IT cuccal).

2. Néhány héttel ezelőtt rendeltem két 60V/1500W-os tápegységet Kínából. Miután nem akartam kifizetni a közös szállításhoz tartozó kötelező DHL díjat, külön rendeltem ezeket. $99 volt darabja. Ez egy jó tesztje volt a helyi postának. Hogyan kezelik a vámolást. Elmondhatom: véletlenszerűen.
Az első amit rendeltem a vámnál kötött ki és jóval később kaptam meg. A másodikat amit rendeltem, egyszerűen kihozta a postás, mindenféle vámolás nélkül.

3. Még 2017-ben rendeltem egy Ruideng DPS5020-as tápegység modult a Banggood-ról. Néhány hónap után egyértelművé vált, hogy sosem fog megérkezni. Tehát jeleztem a Banggood felé. Újraküldték. Végül mindkettő megérkezett. Végül megegyeztem velük, hogy megtartom mindkettőt a visszaküldés helyett.

Mostanra azt hiszem rájöhettél, hogy egy két csatornás 0-50V/20A-es tápegységet akarok építeni a műhelybe. Ez 2017 óta foglalkoztat.
Miután megvannak a modulok, az óriás hálózati tápegységek hozzá, azon kezdtem el gondolkozni, mi lenne a megfelelő doboz hozzá. Bármi amit a helyi, vagy online kereskedőknél találtam, túl nagy és túl drága volt. Így jutott eszembe ez az elfeledett SCSI doboz a padlásról:


Kipakoltam mindent belőle:


Építettem két teljesítmény modult a Ruideng vezérlőből, a 1,5kW-os tápból és néhány aluminium profilból:


Beépítettem az egészet a dobozba:


Itt következik néhány probléma:
1. Elkezdtem gondolkodni. A dobozban van 3kW-nyi tápegység. Azt gontolom, hogy az eredeti kapcsoló sosem lesz képes kb. 15A-t kezelni.
2. Nem akarom a két tápot egyidőben bekapcsolni, mert a bekapcsolási áramlökés valószímű, hogy leveri a kismegszakítót.
3. A tápegységet PC-ről is szeretném vezérelni, de lehetőleg csak egy USB portot használva. Tehát le akarom cserélni az eredeti USB/RS232 adaptert valami másra.

Ahogy láthatod az építés a végéhez közeledik, csak a fenti kérdéseket szükséges kezelnem. Főleg az első kettőt. Ezeknek a megoldása egy későbbi cikk témája lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése