2018. július 12., csütörtök

A nagy multiméter robbantgatás (vagy nem)

Akik ismernek, tudják, hogy az elmúlt jó pár évben, csak minőségi (vagy legalábbis általam minőséginek tekintett) multimétert használok: Fluke, HP (Agilent, Keysight), Keithley, Sanwa. Ezek legalábbis biztonságtechnikai szempontból azt nyújtják, hogy a védelmük nem merül ki egy 5x20-as üvegcsöves robbanóbiztosítékban.
Különböző fórumokon elég sokat vitatkoztam különböző emberekkel arról, hogy egy 1-2 ezer forintos fekália multiméternek tekinthető vagy sem. A következő dolgokat hallom:
- "Kizárólag kisfeszültségre fogom használni" - ez egy hülyeség. Ha szükséged van rá, úgyis be fogod dugni a konnektorba
- "Még sosem volt vele bajom" - majd lesz
- "Mindíg odafigyelek" - aztán egyszer majd nem
Na szóval megelégeltem. Be akarom indítani a "torture" üzemmódot. Rendeltem egy adag nagyon trágya és féltrágya multimétert. Ezeket ha megjöttek:
1. Szétszedem és megnézem, milyen védelemmel rendelkeznek
2. Ellenállásmérés és árammérés üzemmódban mennek a konnektorba (szigorúan szabadtéren, távolról)
A mezőny:
DT9205A - $9.55
Uni-T UT120C - $18.99
Uni-T UT20B - $9.87
DT-830B - $3.15
XL830L - $4.68
ANENG AN8009 - $21.89
Uni-T UT136B - $19.50
Bónusz: A saját Fluke 117-em
Na szóval, a fentiek közül abban reménykedem, hogy legalább a $20 körüli darabok közül találok olyat ami elfogadható eredményt produkál.
Továbbá kommentben várnám, azon típusokat (a <5eFt kategóriából, melyek a magyar piac részei, nem gondoltam rájuk, vélhetően elterjedtek és a fentiektől különböznek - nem csak OEM átcsomagolásban).

7 megjegyzés:

  1. Metex-eket is lehet kapni 5EFt alatt, de szerintem a 10EFt-osok kategóriában egészen jó, stabil, pontos és biztonságos típusok is vannak. Ezekkel szemben a Fluke 20-szoros ára már túlzás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol lehet aktuális Metexet kapni? Tudtommal a cég már jó ideje nem létezik.

      Törlés
  2. Ezt elég sokan dicsérték:
    , nekem van egy:
    https://www.gearbest.com/multimeters-fitting/pp_650318.html?wid=1433363

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez felettéb gyanúsan ez, vagy valamelyik kicsit eltérő tudású testvére:
      https://www.aliexpress.com/item/ANENG-AN8009-True-RMS-Auto-Range-Digital-Multimeter-NCV-Ohmmeter-AC-DC-Voltage-Ammeter-Current-Meter/32846806682.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4ds6JilY
      Ez benne van a tesztben. A majdani produkciója azt gondolom ad némi támpontot.

      Törlés
    2. Valóban. Kíváncsi leszek, köszi!

      Törlés
  3. Egy kis tanácsot kérnék. Ezt szeretném megvenni, de nem tudom eldönteni, hogy jó döntés-e. Vélemény? http://www.meromuszerek.hu/product_info.php?cPath=21&products_id=37

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát sajnos egy project elsodort így nagyon tartozom a cikkek folytatásával.
      Ezzel a Maxwell dologgal kapcsolatban nincs sok bizodalmam. Valahogy azt érzem, hogy a túlárazott átverés kategória (a profilképemen a kicsilányom egy 13eFt körüli Maxwellel játszik egyébként ami a kukában landolt miután egy kb. két évnyi (nem)használat után bedöglött a semmitől)
      Ha választanom kéne így látatlanban (mármint a tesztek nélkül) akkor a Fluke, Brymen, Amprobe, Sanwa, Hioki, Keysight, stb. Közül választanék. Nem ilyesztgetésnek szánom, de ezek között is lehet megfizethető darabokat találni, pl.:
      https://www.ebay.com/itm/Fluke-106-Handheld-Easily-Carried-Digital-Multimeter/263922385391
      Ha ennek is sok az ára, akkor mondjuk vennék egy Uni-T-t. Az U136B építési minősége nem tűnik túl rossznak (szétszedtem, csak nem írtam róla).
      Utolsó gondolatként: Magam részéről, csak autorange eszközben gondolkodnék. Kevesebb mechanikus kapcsolási pont - kevesebb hibalehetőség. Ráadásul az automatikus méréshatárváltó bemenete a legrosszabb esetre van tervezve. Ott ugye nincs olyan, hogy azért nyírtam ki a multimétert mert a 200mV-os tartományában bedugtam a konnektorba. Ez esetben ez ugye értelmezhetetlen.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.