2018. október 16., kedd

Átverés sokért

Az egyik barátomtól kaptam ezt a panelt, hogy ha lehet, javíttassam meg.


Ez egy sütő vezérlő órája.
Mielőtt elviszem megjavítani (vagy lehet, hogy magam nekiugrok), megnéztem, hogy mi van rajta. Nem egy túl bonyolult szerkezet. Mikrovezérlő, kijelzőmeghajtó, rotary encoder, relé, tápegység.
Hát a taáp felkeltette a figyelmem és nem éppen pozitív értelemben. Van ebben minden mint egy szatócsboltban. Kapacitív táp!!!!!, ebből kijön 24V a relének, ez rárakva egy 5V-os LDO-ra, majd ez továbbosztva egy zenerrel az MCU-nak (LPC924).
1. Kapacitív táp, nem pont megbízható.
2. Ekkora áram (relé + kijelző) már kicsit sok neki
3. Valami amihez az ember hozzányúl kézzel, galvanikus leválasztás nélkül - háááát, határeset. Tudom, hogy elvileg nem nyúlhatsz hozzá, de ha valami befolyik a sütőből...

Na szóval. Ez a panel, ha ki akarod cserélni és nem javítani 100.000Ft-ba kerül!!!!!!
Érted???? SZÁZEZER!!!! Az egész össz gyártási költsége nem éri el az 5000Ft-ot, ha itthon csinálok belőle egy darabot. Sorozatban a töredéke.
Hogy a jó büdös rablóbanda összes felmenőjét!!!!
Ennyi pénzből nem fért bele egy szaros 1000Ft-os trafó, hogy ne játszanak a felhasználó életével!!!!!
Vérlázító.

3 megjegyzés:

  1. Üdv a klubban!
    Kétéves kondenzációs kazán, menő gyártótól. Nem kapcsol be, őrláng van.
    - szerelő: panelcsere, 80 guriga.
    - tulaj(hozzám): kimérnéd nekem a potmétert?
    - én: persze, de előbb hadd forgassam már meg egy kicsit!
    Folytatás: belülről nem látszik semmi, csak a jó nagy Piher panelpotméterek. "+" alakú tengely figyel középen. Csak éppen nem követi a forgatógombot. ELTÖRÖTT! Mondom a tulajnak: tessék, egy 80 ezer forintos csavarhúzó, ezzel lehet forgatni (évente 2x beállítani a két potit), jöhetnek a vendégek, gyerekestül!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ipari fémfűrész(Bomar), új ára kb. 10 milka. Nem indul.
      - szerelő: PLC csere, 300 guriga.
      - én: PLC-t megnéztem belülről. 8x4.7kOhm sorellenállás leégett. Kis matek: 24V, 8 darab 4.7kOhm ellenállás, az majdnem 1W. Tokozás kb. 1/2W-ra méretezve. Kendácsoltam új sorellenállást 0.6W-os ellenállásokból. Beépítés tovább tart, szerencsére nem nekem kellett. Másnap jön a telefon: működik! Meg volt egy apró kényelmi funkciója ami kb. 1 éve elszállt, de most az is jó!

      Törlés
  2. Indukciós főzőlap rendszeresen leáll, villog, nem működik. Szakszervíz: 40e Ft, vezérlés csere. Net-es keresgélés után 2 kondi kicserél (20Ft), és működik. (Elko, kiszáradtak)

    ui: ha lehetne őket javítani, nem vennének újat az emberek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.