2016. április 12., kedd

Mesék a házautomatizálásról - Hálózati feszültség érzékelő

Nem, nem akarom a hálózati feszültséget mérni (még).
A garázsvilágítást akarom átalakítani, a lehető legkisebb átalakítással.
Mit jelent ez?
A lámpát két kapcsoló kapcsolja (egy a garázsban, egy a házban a garázs ajtaja mellett) van, alternatív konfigurációban. Meg akarom tartani annak a lehetőségét, hogy a lámpa változatlanul kapcsolható legyen a kapcsolókról. Nem vagyok villanyszerelő, nem igazán akarok hozzányúlni a kapcsolókhoz és a falban menő kábelekhez (amúgy is sok piszokkal járó munka). Szerencsére a lámpa mellett van folyamatos tápellátás is (nem csak ami a kapcsolókról jön)
A terv az, hogy a beavatkozó szervet rákötöm a folyamatos tápforrásra és érzékelem, hogy a kapcsolók be, vagy ki vannak kapcsolva. Ezt a jelet arra használom, hogy átkapcsoljam a lámpát és nem az aktuális státusza határozza meg a lámpa állapotát. Amikor átkapcsolom valamelyik kapcsolót (be -> ki, ki-> be), változik a lámpa státusza.
Az érzékeléshez szükségem van valami elektronikára. A hálózat, nem gyerekjáték, a megfelelő leválasztás kritikus.
A lehető legegyszerűbb áramkört szeretném megvalósítani:
Egy kapacitív tápegység (két kondi, két ellenállás, egy dióda és egy zener), ehhez jön még egy optocsatoló. Az egész lehet, vagy 300Ft.
It a rajz:

2 megjegyzés:

  1. >A lehető legegyszerűbb áramkört szeretném
    >megvalósítani:
    Ez esetben ne így csináld! :)
    Ez egy kapactáp, ide teljesen felesleges, ráadásul pár év alatt gallyra szoktak menni az alkalmazott X2-es kondenzátorok, nem győzzük cserélgetni a szervizben ezeket a sütő, mosógép, mosogatógép, termosztát panelekben...

    Két 27K/0,6Wattos 5Ft-os ellenállást és nyitó irányban egy szintén 5Ft-os 1N4007-es diódát köss sorba az optocsati ledjével. Ennyi a 230-as oldal. 4mA körül fog folyni a primer körben, ez símán elég pl. egy 4N35-höz, 4N25-höz, hogy stabilan kinyissa. Így a nagyobb feszültségű, vagy teljesítményű, azaz kritikus élettartamú alkatrészeket elkerülheted. A legtöbb helyen ilyen 0,6W-os színkódos ellenállásokat kapsz, ezek kb. 30...40 fokra langyulnak, egyáltalán nem forrósodnak fel. Ezért és az átütési fesz. miatt bontottam ketté a soros ellenállást.
    A dióda azért kell egyrészt a fordított polaritásnál lezárt optocsati led ne menjen tönkre, másrészt az ellenállásokon így csak egyik félperiódusban folyik feszültség, azaz megfeleződik a termelt hő.
    A kontroller elé tehetsz egy 4,7...10uF-os elkót, ha nem akarsz frekvenciát is mérni, csak logikai szintváltozást figyelni. (ekkor a D3-at/R4-et ki kell hagyni, mert a kondenzátor nem fog tudni feltöltődni) - Norbimagán.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Röviden: Nincs az az isten, hogy ezt csináljam:
      Az alapelv: A rezisztív tápegység a lehető legrosszabb ötlet. Hogy miért? Mert az általad jelzett kapcsolás folyamatos teljesítményfelvétele 0,5W. Ez napi 12Wh. A világítótest amihez használni akarom egy 40W-os LED panel. Ez a garázsban van, megy naponta átlag 10 percet. Ennek a napi teljesítményfelvétele 6,6Wh. Tehát egy 12Wh-s szenzort használunk egy 6.6Wh-s eszközhöz. Lássuk be ez piszok nagy pazarlás.
      A megvalósítás:
      Az általad jelölt kapcsolás csak félperiodust ad így még vagy hardverben, vagy szoftverben kezelni kell, hogy nem folyamatos a jel.
      Na szóval a fenti értéknél a legegyszerűbb kapcsolóüzemű tápkocka is messze jobb eredményeket produkál:
      http://datasheet.octopart.com/IRM-01-3.3-Mean-Well-datasheet-62343841.pdf

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.