2013. augusztus 16., péntek

Nyomozás

Nemrégiben valahol láttam egy jó ötletet. Nevezetesen azt, hogy egy áramkörnél plusz költség (értsd a csatlakozó ára) nélkül meg lehet oldani kis helyen olyan típusú csatlakoztatást ami ritkán, vagy csak az élesztésnél kell.
Mire gondolok itt? Arra, hogy egy mikrovezérlős áramkörnél, ha már kész a program, csak az élesztésnél egyszer kell felprogramozni, ehhez meg felesleges a csatlakozó (JTAG, SBW, stb.) árát kifizetni. Sok ilyen megoldás létezik, de tipikusan a csatlakozó amivel a panelhez lehet kapcsolódni bonyolult, költséges, házilag nem előállítható (pl.: http://www.tag-connect.com/).
Amit a fenn jelzett megoldásban láttam az végtelenül egyszerű. Úgy csináljuk meg a panelen a header helyét, hogy a lyukakat egy pár tizedmilliméterrel eltoljuk egymáshoz képest. Egy furatgalvanizált NYÁKnál ha ebbe szabványos tüskesort dugunk a programozáshoz megfelelően stabil kontaktust kapunk.
Mindez nagyon szép, de mennyivel kell eltolni? Számolni nem érdemes, mert az anyag tulajdonságait nem tudom figyelembe venni így nem lenne megfelelő a számítás.
A fenti cikket sehol sem találtam. Végignyálaztam egy rakás blog bejegyzést, de semmi.
Az eredeti nem lett meg, helyette megtaláltam ezt:
http://www.digilentinc.com/Products/Detail.cfm?NavPath=2,892,893&Prod=CHIPKIT-UNO32
Ugyanezt a technikát használja, ráadásul van hozzá tervrajz. Ugyan Eagle amit nem ismerek, de majd csak csinálok valamit vele.
Hosszas küzdés és méricskélés után ráakadtam a megfelelő információra. Íme:
A releváns információ a megjegyzésben van:
"1x6 Header with 42mil holes offset by 16mil"
Átszámolva kb.: 1mm-es lyuk 0,4mm eltolással. Hurrá.
Gyorsan be is tettem oda ahova szántam:
Kérdezhetnénk, hogy miért szórakozom ezzel amatőrként amikor a szükséges tüskesor csak egy pár forint. Azért mert a fenti cuccból nem lóghat ki egy 6mm-es tüskesor.

2 megjegyzés:

  1. Én először itt találkoztam ezzel:
    https://www.sparkfun.com/tutorials/114

    ...és a barkács megoldás a programozó fejre:
    http://dangerousprototypes.com/2012/12/17/testing-the-new-icsp-connector/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az elsőt meg fogom nézni, hátha ad még valami plusz infót. A második pogo pin-es cuccot láttam annak idején, de valahogy nem fogott meg.
      Én prózaian egy klimpelt 4 pines csatlakozóba beledugtam egy 6/6-os tüskesort. Így ha elkopna esetleg akkor egy mozdulattal cserélhető.

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.