2013. május 29., szerda

LED Display 2. - Dilemma

A hétvégén elkövettem némi breakout board-ot a Texas-tól mintaként kapott MSP430G2553IPW28-aimhoz.
Meg kellett állapítanom, hogy ez az SMD dolog még nem megy nekem igazán. Mind a két kísérletemből zárlat lett. Elkezdtem boncolgatni az okokat és a következőkre jutottam:
  • Béna vagyok - ezen gyakorlással lehet javítani, ezért tervezem, hogy veszek néhány 10 db-ot a legolcsóbb TSSOP tokos IC-ből és azzal fogok kísérletezni
  • Nem volt jó az alkatrész design a KiCAD-ben (persze az is lehet, hogy csak nem találtam pontosan ide valót és amit választottam az nem volt igazán jó) - Ma reggel előszedtem a Texas eredeti rajzait és átrajzoltam az alkatrész layout-ot (pl. eredetileg 0,42 mm széles pad-ek voltak, most a Texas féle rajz (0,30/0,19) középértékénél egy picit nagyobbat választottam ami 0,27 lett)
  • Az alkatrész alatt is vannak vezetékek. Ezek túl közel kerültek a pad-ekhez - Átrajzoltam ezt is. Még keresgélek módszert arra (pl. ezt), hogy készüljön a panelre solder mask, ami még javítja az eredményességet.
  • A vasalásnál túlságosan rányomtam a vasalót a papírra így kicsit szétterült a festék - Erre a következőkben jobban oda kell figyelnem.
Boncolgatás ide, boncolgatás oda, ez nem jött össze. A következő lehetőségeim vannak:
Szerzek újabb adagot a tokból és újragyártom - Nem túl régen rendeltem a TI-től utóljára és nem akarom feszegetni a lehetőségeimet (kézen közön ezt ugyan megoldottam, de ez nem az üdvözítő állapot). Körülnéztem és nem igazán találtam elfogadható beszerzési forrást ahhoz a pár darabhoz amire szükségem van.
  • Küzdök a meglévőekkel: Új panel, kiforraszt, beforraszt - Gondolom ezt elő fogom adni, de akkor is fejfájást okoz a dolog.
  • A programozás idejére kialakítok egy átmeneti megoldást (pl. 74HC595-ös shift-registerekkel) amivel a 20 lábú DIP tokos uC-vel is össze tudom rakni az egészet.
  • Lecserélem az egész MSP430-as core-t mondjuk egy ARM Cortex-M0/M0+ core-ra.
Ez utóbbi folyamatosan motoszkál a fejemben. Veszíteni maximum a nem túl nagy MSP430 tapasztalatomat veszíthetem vele, nyerni viszont sokat nyerhetek vele. Akár ebben a project-ben is, mint plusz funkciók, kiterjesztett lehetőségek:
  • 12 bites ADC a 10 bit helyett
  • magasabb órajel
  • DAC (lehet pl DDS Funkciógenerátort csinálni vele)
  • Több memóra (RAM is Flash is)
  • Nem kell breakout boardot csinálni, mert a fejlesztőkészleten ki van vezetve a szükséges mennyiségű GPIO
Ráadásul se a fejlesztőkészlet ára, se a tok ára nincs túlzottan az MSP430-é fölött:
Freescale FRDM-KL05Z fejlesztőkészlet: ~2700Ft+Áfa
Freescale MKL05Z32VLC4 uC: ~420Ft+Áfa
Ha olvassa ezt és veszi a fáradságot, hogy megjegyzést fűzzön hozzá, érdekel a véleménye, hogy MSP430 vagy Freescale Kinetis KL05 legyen a célplatform

2 megjegyzés:

  1. Az MSP430/KL05 kérdéshez:
    Nem helyettesíti egyik a másikat. Egyszerű, energiatakarékos megoldásokhoz nem kellene elfelehteni az MSP430-at. A továbblépés igényét, persze, megértem. ARM vonalon viszont nagy (talán túlságosan is) a választék. A fősodor szerintem az STM32 és az NXP, de van Freescale, Texas, Nuvoton, Energy Micro, és még sokan mások.

    Az energiatakarékos alkalmzásokra az egyszerűbb felépítésű Cortex-M0 való. Ebből itthon a Nuvoton kapható, de ez valamiért kevésbé elterjedt/ismert. Választás előtt érdemes körülnézni, hogy melyikhez van több támogatás, korlátozás nélküli fejlesztői környezet, debug lehetőség.

    A nagyobb igényű alkalmazásokhoz a Cortex-M4F felépítésűek közül célszerű választani (lebegőpontos műveletek). Ebből a korábbi stellaris Launchpad, vagy az új Tiva Launchpad a legbarátibb árú. Drágább, de népszerű az STM32F4Discovery is.

    A közepes teljesítményigényűeknél (Cortex-M3) pedig arra kell ügyelni, hogy pl. a display meghajtó rendelkezzen DMA-val.

    Üdv: Cserny István

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István,

      Köszönöm a megjegyzést. Jó olyantól információkat kapni akinek több a rálátása/gyakorlata. Természetesen tudom, hogy nem helyettesítik egymást. Az MSP430-at nem felejtettem el és nem is fogom. Épp egy pici digitális időzítőn dolgozom ami MSP430 alapú, mert volt némi időm amíg megjött a Freescale fejlesztőkészlet.

      A Freescale-re az MCU és a fejlesztőkészlet ára miatt esett a választásom. A chipek beszerezhetőségében sem látok problémát. Ennél a projectnél fontos számomra a lehetséges IO lábak száma, mert minél olcsóbban, minél kevesebb tokból szeretném megvalósítani. Hogy pontosabb legyek az MCUn kívül csak egy digit meghajtó darlington array-t szeretnék alkalmazni. Az abszolult energiatakarékos megoldás (uA-k világa) itt nem feltétlenül cél, márcsak a felhasznált LEDek fogyasztása miatt sem, ráadásul nem telepes táplálásra készül a dolog.

      Cortex-M3/M4-es fejlesztőkészletek eddig is voltak itthon a fiókban (nevezetesen az emlegetett STM Discovery széria darabjai) de ezeket túl soknak éreztem ide.

      Annak idején amikor úgy másfél éve (nagyjából a jó lesz ez még valamire irányelvnek megfelelően) vettem egy-két fejlesztő készletet, a Cortex-M0 kimaradt a szórásból és ide nekem ez tűnik megfelelőnek.

      Választhattam volna még a nagyobbacska MSP430-akból is, de ott ár/beszerezhetőségi problémáim adódtak, valamint szeretnék más platformban is elmélyedni.

      üdv,
      Zoli

      Törlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.