2013. december 4., szerda

Frekvenciamérő V2 4. - panelterv

Elkészült a frekimérő házi verziójának a panelterve. Kicsit nagy lett de arra most nincs időm, hogy a miliméterekkel játszak, majd a gyártandó verziónál megteszem, hisz ott minden mm pénzbe kerül.


Közben a szoftverrel is haladtam.
Sikerült túllendülnöm két makacs problémán:
  • Hogyan használjunk külső kvarc alapú órajelet a uC-hez. Ez nem a processzor pontos frekvenciájához kell, hiszen az marad a DCO-n, hanem ahhoz, hogy változtatni tudjam programból a számláló bejövő jelét. Ha frekvenciát mérek akkor a mért frekvenciát kapja, ha viszont periódusidőt akkor az időalap jelét.
  • Sikerült munkábaállítani a második és harmadik capture/compare blokkot. Itt nekem nem logikus az interruptok működése, így csak hosszas doksiolvasás után sikerült megoldanom a dolgot. Az okok megegyeznek a fentivel. Több különálló forrás kell a kapuzójelnek - frekvenciánál az időalap leosztva, periódusidőnél pedig a bemenőjel.

Ezzel sajnos a program még nincs kész, de talán már nincs sok belőle hátra:
Le kell kezelnem az üzemmód váltó jumper (vagy csatlakozó) blokkot
Meg kell csinálnom a periódusidő mérést. Ez trükkös lesz, miután másodpercenként csak egy értéket kéne kiírni, jó lenne átlagolni több mérést, le kell kezelni az 1Hz alatti frekvenciákat. Meg kell oldani a periódusidő/frekvencia átválltást.
Ráadásul még van egy ötletem az automatikus váltásra a kettő között, csak még ki kell számolnom, milyen frekvencián kell váltani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.